Gedachtegoed en werkwijze

 

Op basis van wetenschappelijk onderzoek, kennis, intuïtie en ruim 20 jaar ervaring in het werk als vernieuwer, onderzoeker, coach/therapeut en trainer heeft Judith voor Stichting Organizing Spirit een eigen gedachtengoed en werkwijze ontwikkeld gericht op 'Vernieuwen in Verbinding'. Dit gaat uit van het idee dat elke vernieuwing, bewustwording en genezing begint vanuit verbinding met jezelf, anderen en je omgeving. Tevens betekent het dat je ook de verbindingen met anderen soms moet vernieuwen of verbreken om tot dieperliggende vernieuwing of ontwikkeling te kunnen komen.

 

De werkwijze is gebaseerd op diverse bekende wetenschappelijke psychologische theorieën en therapievormen en wetenschappelijk onderzoek. De basisfilosofie van Stichting Organizing Spirit wordt gevormd door het werk van de psychiater Carl Custav Jung, de arts John Kabat-Zinn en mysticus Ignatius van Loyoba . Zij hebben allemaal een wereldwijde beweging opgezet, met vele gezondheidscentra, gebaseerd op ervaringsgericht werken en de kracht van liefdevolle aandacht. Hun ideeën zijn door Judith aangevuld met diverse bekende moderne psychologische (organisatie)theorieën, zoals het werk van Jan Storms, Brian Klaas, Lisa Miller en Amy Edmondson. Achtereenvolgens hebben zij verdieping gegeven aan de kennis over psychopathie binnen systemen, destructief leiderschap, de spirituele aanleg van ons allemaal en psychologische veiligheid als basis voor innovatieve systemen. Ze zijn een inspiratiebron voor Judith en Harm en hun ideeën zijn de basis geweest voor 'De cirkel van Vernieuwen in Verbinding'. Daarnaast vormt het jarenlange wetenschappelijke werk dat Judith deed naar menselijke vernieuwingsprocessen binnen de context van het constructivisme een belangrijke kern voor de visie en werkwijze van Stichting Organizing Spirit.  

 

Het gedachtengoed en de werkwijze geeft inzicht in de complexiteit van en handvatten voor je persoonlijke ontwikkeling of vernieuwingsproces en maakt lastige zaken bespreekbaar, waardoor doorbraken op een dieperliggend niveau bereikt kunnen worden. De toepassing van de aanpak leidt tot nieuwe inzichten, een gedragen vernieuwing of organisatieontwikkeling en zichtbare resultaten.